Målet är ingenting vägen är allt

Den där frasen om att vägen är allt håller många med om. När vi går genom livet inser vi att målen sällan är det vi minns. Ändå fortsätter vi att driva på med denna filosofi. Det är resultaten som räknas.

Om du får rätt på mattetestet så blir det pris. Att du lagt många timmar på att försöka förstå och sedan faktiskt kom på vad du gjorde fel har ingen betydelse. Ditt betyg avspeglar för det mesta de resultat du uppnått, inte vägen du vandrat.

Kan vi fokusera mer på vägen?

I en spirituell tillvaro så handlar det mycket mer om vägen. Den process vi har för att förändras och få lycka i livet. Målen blir inte lika viktiga även om vi givetvis kan se glädje med att nå dem. Men hur ska vi kunna fokusera mer på vägen i en värld som bara handlar om resultat och effektivitet.

Man kan ju inte vinna VM genom att ha gjort en god insats. Du vinner bara om du springer snabbast.

Vi kan fokusera mer på vägen och vi kan lära våra barn att göra samma sak. Men för att detta ska lyckas så måste vi tänka om vad gäller vad som är viktigt. Om vi ser en tävling på tv så kan vi alltså försöka tänka mer på vägen och inte resultaten.

Viktigt att skilja på jobb och fritid

Du går till ditt jobb för att du vill det. Här handlar viljan om att tjäna pengar som du behöver för att göra allt som du vill ännu mer. Ditt jobb handlar antagligen mest om mål. Ni ska producera ett visst antal produkter och så vidare.

Men detta hindrar inte dig från att fokusera mer på vägen då du jobbar. Du kanske applicerar mindfulness för att förändra hur du känner dig på jobbet. När du går hem så lämnar du resultaten bakom dig och fortsätter med ditt inre arbete.

På detta vis kan du uppleva salighet även då du befinner dig i situationer där målet är allt. Du håller fokus på din väg utan att hamna på kollisionskurs med resten av mänskligheten!