Det handlar inte om att få det du vill ha…

Det finns gott om låtar med textraden: Det handlar inte om att få det du vill ha. Istället går rådet att du ska vilja ha det du har. Men hur kan vi förstå detta ordspråk som på engelska lyder: It is not having what you want but wanting what you’ve got.

I grund och botten kan det ju låta riktigt. Alltså att vara nöjd med det du har. Men om du går omkring och känner att gräset alltid är grönare på andra sidan så kan detta kännas som en omöjlighet.

Dina grannar har en ny elektrisk KIA och du har en gammal Volvo från 1980. Hur kan du känna dig glad med det du har?

För det första så handlar det förstås om att fundera lite på vad du vill ha. Om du vill ha en KIA som drivs på el så är det ingen omöjlighet. Du kanske inte kan få den just nu men visst kan du längta och hoppas på att det blir så.

Du kan också rent praktiskt börja räkna på hur mycket du behöver spara eller tjäna för att kunna köpa bilen som du vill ha. Om du samtidigt inser att det ändå är väldigt praktiskt att ha en Volvo som för det mesta startar på morgonen så kan du ju samtidigt känna att du vill ha det du har just nu.

Att vilja ha det du har nu är inte samma sak som att inte vilja ha något annat. Att sträva mot saker som du upplever som bättre för dig är ju en del av det som är att vara människa. Det är ju detta driv som kan få dig att jobba med din personlighet och inte bara nöja dig med den du är idag.

Men som sagt: att vilja ha mer är inte samma sak som att inte vilja ha det du har nu. Börja skriva tacksamhetslista så att du blir bättre medveten om allt du har som du faktiskt vill ha.