Finns det en diet som passar alla?

Om du äter rätt så blir du lycklig, det har du ju hört. Men finns det verkligen en diet som passar alla. Nej. Det gör det inte. Ett bevis på detta är att många har allergier för olika typer av matvaror.

Om du säger till en glutenallergiker att det är pyramidmodellen som gäller för att bli frisk och lycklig så framstår det ju som ett dåligt skämt. Men det måste inte vara så att vi blir sjuka av vissa typer av mat för att känna att den inte passar för oss.

Lyckan ligger inte i maten

Betänk hur du kan uppleva en tallrik ris. Om den serveras med riset spritt över hela tallriken och lite ketchup som en klick så kanske du inte ens har lust att äta. Men om samma ris formas som en liten kula med en kvist persilja på så känner du plötsligt lusten till en måltid.

Lyckan ligger inte i själva maten utan i tankarna som vi har om den. Det är därför som det kan vara så viktigt att lägga lite tid och tanke på hur vi serverar måltider. Både för vuxna och för barn.

Visst kan maten påverka humöret

Utöver att vi påverkas av hur maten serveras så är det klart att det näringsinnehåll som finns i vår föda påverkar hur vi mår. Om du är trött och hängig för att du har järnbrist så är det klart att bättre diet kan påverka ditt humör.

Men det här betyder ju inte att alla ska få i sig en järnrik diet hela tiden. Bara för att din granne verkar salig av sin diet så betyder det inte att samma sak är bra för dig. Det ser grönare ut på andra sidan om din tomt men det är ju grannens tomt och inte din. Kom ihåg det!

Det viktigaste är att du håller en diet som du tycker passar dig. Det betyder kanske att du får testa dig fram och leta upp information. Om du följer din magkänsla och gör det du vill så är chansen god att din diet blir perfekt för dig och leder till både hälsa och lycka.