8 exempel på immateriell lycka

Vi fokuserar ofta på materiell lycka och det är också den som tas i beaktning när man försöker mäta hur lyckliga människor är. När vi har tillgång till grundläggande materiella tillgångar som mat, vatten, hem och värme så anses vi vara lyckligare. Men alla som har levt på jorden vet ju att det krävs lite mer än så för att känna lyckan rusa i ådrorna.

Vi ska ta en titt på 8 fina exempel på immateriell lycka som du kan bli riktigt salig av. Här är punkterna som du vill jobba lite mer med för att leva ett lyckligt liv.

1. Kärleksfulla relationer

Starka, stödjande relationer med familj och vänner ger tröst och glädje. Vi behöver ha människor omkring oss som vi bryr oss om. När lyckoforskningen försöker utreda hur lyckliga vi är så är en del av frågeställning hur bra vi mår rent känslomässigt. Här kommer de nära relationerna att få stor betydelse.

Låt oss inte glömma bort att vi även kan ha kärleksfulla relationer med våra husdjur. Att klappa en katt eller ge sig ut på promenad med en hund är också en form av lycka. Den känns i hjärtat men har också fysiska implikationer.

Beröring är ett exempel på något som bidrar positivt både till emotionell och fysisk hälsa så visst är det viktigt med kärleksfulla relationer som innebär en klapp på axel eller mellan öronen då och då.

2. Att vara viktig för andra

Vi behöver också vara viktiga för andra. Eller åtminstone uppleva att vi är det. Det är kanske därför som vi blir så lyckliga att göra saker för miljön. Även om pris på solceller kan ligga högt för vår privata budget så blir vi glada av att göra ansträngningen. Vi ser en framtid framför oss där världen blir bättre tack vare vår unika insats.

grön energi
Gör något bra för miljön och bli lyckligare

Att veta att du vidtar åtgärder för att vara bra för miljön och bidra positivt till världen kan ge en djup känsla av globalt förvaltarskap och tillfredsställelse. Det är en immateriell form av lycka som räcker länge. Vi skulle kunna säga att målet här är lite mer än vägen då vi tänker på hur våra insatser för miljön lägger grunden för en värld som kommer att vara bättre för våra barn.

3. Mening med livet ger lycka

Ibland så säger man att folk som är religiösa är lyckligare för att de känner mening med livet. Detta ligger det mycket i.  Att ha en tydlig känsla av syfte eller mening med livet kan ge en djup känsla av tillfredsställelse.

När du upplever att du förstår varför du är på denna planet så blir det lättare för dig att ta dig genom svårigheter. Kanske ser du problem som en möjlighet att göra mer av tiden här. Den inställningen leder till att saker som först verkar svåra kan bli enorma tillgångar för dig som människa.

4. Framgångar kan också ge lycka

Att uppnå personliga mål eller slutföra uppgifter kan ge en känsla av stolthet och tillfredsställelse. Det här är ju också ett gott exempel på hur livets problem och utmaningar till sist kan göra oss lyckliga.

När vi klarar av saker som var svåra och upplever framgång så blir vi glada och inspirerade. Det är också därför som vi kan bli glada av att höra andras framgångssagor. De får oss att inse att det mesta är möjligt och då är vi på en lyckligare plats i våra tankar.

I varje fall då vi inte ställer oss frågan om varför gräset är grönare på andra sidan då vi hör andra människor berätta om sina framgångar. När vi lyssnar med tanke på hur vi själva skulle kunna göra något liknande så kan det motivera och ge en massa lycklig energi.

Gemensamma framgångar kan vara ännu häftigare att uppleva

 

5. Andlig koppling som ger lycka

Oavsett om det är genom religion, meditation eller personlig reflektion så kan känslan av koppling till en större verklighet erbjuda frid och lycka. Man måste inte gå med i en religion för detta. Många finner precis samma upplevelse genom att ta en kurs i yoga och jobba med meditation eller andningsövningar.

6. Lärande och tillväxt

Kontinuerligt lärande och personlig utveckling kan ge ständig glädje och förhindra stagnation. När vi tar kurser, läser böcker eller lyssnar på spännande TED talks så har vi mycket att se fram emot. Börja lyssna på podcasts med intressanta människor för att uppleva den här typen av förväntansfull lycka.

Här kan du se ett TED talk om fantastiska saker under vatten:

7. Samhällsengagemang

Att vara en del av en gemenskap och bidra till dess välfärd kan öka känslan av tillhörighet och betydelse. Om du inte har barn i skola eller tillhör en viss gemenskap kan du hitta föreningar där du kan gå med. Fundera på vad du är intresserad av och använd sedan sociala medier för att hitta en grupp som sysslar med detta.

8. Tacksamhet är en säker väg till lyckan

Att regelbundet erkänna och uppskatta det du har kan flytta fokus från det som saknas till det som är rikligt. Du kan föra en dagbok där du varje dag skriver ner 10 saker du är tacksam för. Detta kan på ett väldigt effektivt sätt få dig att uppleva att du faktiskt är en väldigt lycklig människa.

Skriv dina tack på kvällen innan du går och lägger dig. Faktum är att tacksamhet är något som kan förbättra din sömn så detta kan vara väldigt smart att jobba på om du inte sover så gott på nätterna.